Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Zelenina
Z Multimediaexpo.cz
Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.
Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé její druhy se využívají i jako koření. Mnohé jiné druhy zeleniny jsou pak předmětem sporů, zda jde o ovoce, nebo zeleninu (například rajče, někdy banán apod.). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů. Názvy pro zeleninu se někdy v jednotlivých jazycích krajově liší (např. zelí, kapusta v češtině; Kohl je v němčině jak zelí (zkrácenina za Weißkohl), tak kapusta (Grünkohl)).[1]
Nejdůležitější druhy zeleniny
- Artyčok
- Bambus
- Brambory
- Brokolice
- Celer
- Cibule
- Cuketa
- Cvikla
- Černý kořen
- Česnek
- Dýně
- Chřest (špargl)
- Kapusta
- Kedlubna (kedluben)
- Kopr
- Křen
- Kukuřice setá
- Květák (lidově též karfiol)
- Libeček
- Lilek (baklažán)
- Meloun
- Mrkev
- Okurka
- Paprika
- Pastinák
- Patison
- Petržel
- Pažitka (lidově též šnitlink, šnitlík)
- Pór (pórek)
- Reveň (rebarbora)
- Ředkev
- Ředkvička
- Salát (locika)
- Špenát
- Zelí
Zelenina se rozděluje do několika skupin:
- nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována
- další skupiny
Související články
Reference
- ↑ Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD-ROM], heslo Kohl
|
|
Zelenina |
---|
Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínské • hlávkové • pekingské) |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |