V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Rajče jedlé

Z Multimediaexpo.cz

Rajčata

Rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum L., 1753) je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, považovaná spíše za ovoce, ale také za zeleninu.

Synonyma

  • Lycopersicon esculentum Mill.
  • Lycopersicum esculentum Mill.

Charakteristika

Vytrvalá rostlina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na Beta-karoten a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Produkce

Rajčata se pěstují téměř ve všech zemích světa. V roce 2011 bylo podle Organizace pro výživu a zemědělství na světě sklizeno téměř 160 milionů tun rajčat, největším pěstitelem byla Čína s 30 % světové produkce rajčat. V České republice bylo v roce 2011 sklizeno 15 tis. tun rajčat.

Gastronomie

Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Rajčata jsou základem pro výrobu mnoha druhů kečupů, kterým dodává jak barvu, tak charakteristickou chuť a proto jsou řazena i mezi koření.[1]

Šlechtění moderních odolných odrůd však vedlo ke ztrátě chuti plodů.[2]

Deset největších producentů
rajčat v roce 2011 (tuny)
CHN Čína 48 576 853
Indie Indie 16 826 000
USA USA 12 624 700
Turecko Turecko 11 003 400
Egypt Egypt 8 105 260
Írán Írán 6 824 300
Itálie Itálie 5 950 220
Brazílie Brazílie 4 416 650
Španělsko Španělsko 3 821 490
Uzbekistán Uzbekistán 2 585 000
Celosvětově 159 023 383

Léčebné využití

  • Zdroj antioxidantů, zejména karotenoidů (provitamín A), zejm. lykopenu
  • Zdroj dalších látek, například – tyraminu, niacinu a biotinu [3]
  • Zmenšuje dráždivé účinky česneku nebo velkých dávek vitamínu C na trávicí soustavu[zdroj ?]
  • Má vliv na řízení hladiny krevního cukru, zmírňuje nespavost a deprese [3]

Ovoce nebo zelenina ?

Z botanického hlediska je rajče plod víceleté kulturní rostliny, takže je považováno spíše za ovoce.

V usnesení Evropského parlamentu z roku 2011 je rajče také řazeno mezi ovoce.

V roce 1893 rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden, zda je rajče ovoce, nebo zelenina. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl rozsudek, že rajče je zelenina.[4] Rajče bylo ustanoveno státní zeleninou v New Jersey, zato v Arkansasu je zároveň státním ovocem i zeleninou.[5] Tímto spor o tom, zda se jedná o ovoce, nebo zeleninu, neskončil. Další případ se objevil opět v USA v roce 2005, od té doby ho například v amerických státech Tennessee a Ohio vedou jako ovoce.

Choroby a škůdci

Druh je často poškozován fyziologickými chorobami, jejichž výskyt vyplývá z vysokých nároků na výživu. Seznam patogenů a chorob způsobovaných patogeny, napadajících druh, není kompletní:

Viry

Bakterie

Houbové choroby

  • koletotrichové vadnutí brambor Colletotrichum atramentarium
  • rakovina rajčete (Didymella lycopersici)
  • Padlí rajčete - bělavé, moučnaté skvrny na listech.[7]
  • Verticiliové vadnutí
  • Fusariové vadnutí
  • Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a postupně hnědnou.[8]
  • Septoriová skvrnitost rajčete - drobné, okrouhlé, zpočátku vodnaté, později tmavě zabarvené nekrotické skvrny s velmi drobnými černými plodničkami.[9]
  • Fytoftóra
  • Alternáriová skvrnitost rajčete - nepravidelné tmavohnědé skvrny, s typicky soustřednými kruhy, které jsou žluté lemovány.[10]
  • Čerň rajčatová - světlezelené až žluté difúzní skvrny na listech.[11]
  • plíseň šedá

Škůdci

Související články

Reference

  1. KYBAL, Jan; KAPLICKÁ, Jiřina. Naše a cizí koření. Praha : Státní zemědělské nakladatelství, 1988. Kapitola Rajče neboli rajské jablko, s. 136.  
  2. https://www.novinky.cz/veda-skoly/428134-cervena-leskla-nijaka-proc-dnesni-rajcata-nemaji-zadnou-chut.html - Červená, lesklá, nijaká. Proč dnešní rajčata nemají žádnou chuť?
  3. 3,0 3,1 Z vaší zahrádky. www.zvasizahradky.cz [online].  [cit. 2017-04-25]. Dostupné online.  
  4. Rajče: ovoce, nebo zelenina? Tuhle otázku nerozřešily ani soudy [online]. Český rozhlas. Dostupné online.  
  5. Official State Fruit and Vegetable aka: South Arkansas Vine Ripe Pink Tomato, The Encyclopedia of Arkansas History & Culture, David Ware, Arkansas Secretary of State’s Office, poslední úprava 24. 1. 2014
  6. VIRÓZY - Virová bronzovitost rajčete [online]. www.jikl.cz, [cit. 2016-06-07]. Dostupné online.  
  7. Padlí rajčete [online]. www.agromanual.cz, [cit. 2016-06-07]. Dostupné online.  
  8. Plíseň bramboru na rajčatech [online]. www.agromanual.cz, [cit. 2016-06-07]. Dostupné online.  
  9. Septoriová skvrnitost rajčete [online]. www.agromanual.cz, [cit. 2016-06-07]. Dostupné online.  
  10. MYKÓZY - Alternariová skvrnitost rajčete [online]. www.jikl.cz, [cit. 2016-06-07]. Dostupné online.  
  11. Čerň rajčatová [online]. www.agromanual.cz, [cit. 2016-06-07]. Dostupné online.  

Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Rajče jedlé
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Rajče jedlé
Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)