Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Chřest lékařský
Z Multimediaexpo.cz
Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově též "špargl", je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité (Asparagaceae). V některých starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).
Obsah |
Popis
Jedná se o vytrvalou, asi 40-150 cm vysokou, bylinu s krátkým dřevnatým oddenkem. Je to dvoudomá rostlina. Fotosyntetickou funkci přebírá hlavně stonek, tedy jeho části napodobující listy, zvané fylokladia, která vyrůstají ve svazečcích (nejčastěji po 4-15) v uzlinách, jsou čárkovitého tvaru, asi 0,5-1 mm široké. Pravé listy jsou velmi redukované, šupinovité, cca 3-4 mm dlouhé. Květy jsou jednotlivé nebo po 2 na krátkých článkovitých stopkách, samičí jsou o něco menší. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků, ve 2 přeslenech, okvětní lístky jsou u samčích květů cca do 2/3 srostlé, jsou bílé až žlutozelené. Tyčinek je v samčích květech 6, ve 2 přeslenech. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní. Plodem je červená bobule, asi 6-8 mm v průměru.[1][2]
Rozšíření ve světě
Chřest lékařský roste přirozeně na většině území Evropy, na sever po Velkou Británii a jižní Skandinávii, na východ po střední Asii a jižní Sibiř.[3] Jako pěstovaný a zplanělý je však ledaskde v mírném pásu včetně Nového Zélandu a Severní Ameriky.[4]
Rozšíření v ČR
V ČR se přirozeně vyskytuje v teplejších oblastech, kde roste na suchých stráních a ve světlých křovinách od nížin po pahorkatiny. Je i pěstován a často zplaňuje.[2]
Použití
Mladé výhonky se používají jako zelenina.[5] Kromě toho se pěstuje i jako okrasná rostlina.
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v chřestu.[6]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 91,4 | Na | 1 | vitamin C | 12 |
bílkoviny | g/100 g | 2,9 | K | 260 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,6 | Ca | 27 | vitamin E | 1,16 |
cukry | g/100 g | 1,9 | Mg | 13 | vitamin B6 | 0,09 |
celkový dusík | g/100 g | 0,47 | P | 72 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,7 | Fe | 0,7 | karoten | 0,315 |
mastné kyseliny | g/100 g | 0,4 | Cu | 0,08 | thiamin | 0,16 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,7 | riboflavin | 0,06 |
energie | kJ/100 g | 103 | Mn | 0,2 | niacin | 1,0 |
Galerie
Reference
- ↑ Dostál J. (1989): Nová Květena ČSSR, vol. 2, Academia, Praha
- ↑ 2,0 2,1 Hrouda L. (2002): Asparagaceae Juss., in: Kubát K. et al. (eds.): Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha, p.: 744
- ↑ http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/asparaga/aspar/aspaoffv.jpg
- ↑ http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=200027573
- ↑ http://in.ihned.cz/c4-10021110-11000790-n00000_d-jeho-velicenstvo-chrest-prave-prichazi
- ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
|
|
Zelenina |
---|
Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínské • hlávkové • pekingské) |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |