The English encyclopedia Allmultimedia.org will be launched in two phases.
The final launch of the Allmultimedia.org will take place on February 24, 2026
(shortly after the 2026 Winter Olympics).


Dovolená : 23. prosinec 2025 — 29. prosinec 2025
Holidays : December 23, 2025 — December 29, 2025

Lipolýza

Z Multimediaexpo.cz

Lipolýza je odbourávání tuku uloženého v tukových buňkách. Během tohoto procesu se do krevního řečiště uvolňují volné mastné kyseliny a jsou krví distribuovány po celém těle. Tvoří se ketony - při ketóze (metabolickém stavu, kdy játra přeměňují tuk na mastné kyseliny a ketolátky, které organismus může využít jako zdroj energie) se v těle vyskytují ve značném množství. K odhalení ketózy se používají testovací proužky, např. Ketostix. Lipolýzu vyvolávají hormony epinefrin, norepinefrin, glukagon a adrenokortikotropní hormon. Tyto hormony spouští 7TM receptory (G-proteinové receptory), které aktivují adenylátcyklázu. To vede ke zvýšené tvorbě cyklického adenosin monofosfátu (cAMP), který aktivuje proteinovou kinázu A a ta následně aktivuje lipázu obsaženou v tukové tkáni. Triacylglycerol podléhá lipolýze (hydrolýze pomocí lipáz) a je štěpen na glycerol a mastné kyseliny. Po uvolnění do krve se relativně hydrofobní volné mastné kyseliny váží na sérový albumin, se kterým se přenášejí do tkání, které potřebují energii. Také glycerol vstupuje do krve a je zachytáván v játrech nebo v ledvinách, kde se převádí na glycerol 3-fosfát enzymem glycerolkinázou. Probíhá-li tento proces v játrech, převádí se produkt z většiny na dihydroxyacetonfosfát (DHAP) a potom na glyceraldehyd 3-fosfát (GA3P), který opět vstupuje do glykolýzy a glukoneogeneze. Zatímco lipolýza je hydrolýza triacylglycerolu, tedy proces, při němž se triacylglycerol štěpí, při esterifikaci se naopak vytváří. Esterifikace a lipolýza jsou v zásadě vzájemně opačné procesy[1].

Reference

  1. Baldwin, Kenneth David Sutherland; Brooks, George H.; Fahey, Thomas D.. Exercise physiology: human bioenergetics and its applications. New York : McGraw-Hill, 2005. ISBN 0-07-255642-0.  

Externí odkazy