V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Oktopamin

Z Multimediaexpo.cz

Oktopamin
Strukturní vzorec
Chemický název (RS)-4-(2-aminoethyl)benzen-1,2-diol
Registrační číslo CAS 51-61-6
Sumární vzorec C8H11NO2
Molární hmotnost 153.18 g/mol
Teplota tání 128 °C
Teplota varu ? °C
Hustota ? g/cm3

Oktopamin, zvaný též norsynefrin, je neurotransmiter, který se vyskytuje v nervovém systému bezobratlých a také v některých rostlinách, např. v citronech[1] . Strukturou se podobá některým jiným biogenním aminům - noradrenalinu, adrenalinu a dopaminu. Jméno oktopamin pochází od slova "octopus", chobotnice, protože byl poprvé izolován roku 1948 ze slinných žláz chobotnice italským vědcem Vittoriem Erspamerem.

Při biosyntéze vzniká oktopamin z tyrosinu, který je pomocí enzymu tyrosindekarboxylasy přeměněn na tyramin. Enzym tyramin-β-hydroxylasa potom přeměňuje tyramin na oktopamin.

Fyziologická funkce

Oktopamin slouží k řízení komplexních vzorců chování u bezobratlých (sociální chování, příjem potravy, kladení vajec), reguluje agresi a ústup při vzájemných soubojích (u hmyzu a raků), zvyšuje vzrušivost svalových buněk a podílí se na metabolických pochodech v orgánech sloužících ke světélkování.

Známými antagonisty oktopaminu jsou Chlorpromazin, Phentolamin a Cyproheptadin.

Využití

Vzhledem ke svým fyziologickým vlastnostem je používán jako součást doplňků stravy, ve kterých má přispívat k spalování tuků. Účinnost těchto přípravků ale nebyla prokázána. Kromě toho ale oktopamin zvyšuje krevní tlak, zejména je-li využíván spolu s jinými prostředky na hubnutí nebo stimulanty.

Reference

  1. Ternes, W.: Lebensmittel-Lexikon, 2005, Behr's Verlag, ISBN 3899471652