V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Seno

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 23. 11. 2013, 11:34; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)
Senoseč v Engadinu, Švýcarsko, rok 1900

Seno je sušená zelená píce využívaná jako krmivo pro hospodářská zvířata a pro zimní přikrmování volně žijící lesní zvěře. Seno s krmí v období, kdy je nedostatek zelené píce (zima, období sucha), nebo je potřeba ho z nějakého důvodu zařadit do krmné dávky. Rostliny jsou vysušením a částečnou fermentací konzervovány a pokud jsou dobře uskladněny, tak mohou vydržet jako zásoba krmiva i po několik let. Pro zajištění kvality sena je důležité posečenou trávu rychle a důkladně vysušit a pokud možno bezprašně slisovat či svézt. Pokud by bylo slisováno či svezeno příliš vlhké seno, tak je velké riziko plesnivění a příliš rychlá fermentace může zapříčinit i samovznícení sena.

Obsah

Příprava sena

Svoz sena - Německo, 1942.

Sklizeň sena se nazývá senoseč. Druhá sklizeň sena resp. druhá fáze senoseče se nazývá otava. Příprava sena začíná posečením porostu (louky) ve správnou dobu. V mírném pásu se seče na sena dvakrát ročně, v tropech a subtropech jednou. K sečení se používá kosa nebo sekačka. Pokosená tráva zůstane v závislosti na počasí několik dní ležet na louce, aby se usušila. Během této doby jsou řádky několikrát obráceny. Používají se hrábě nebo obracečka. Následně je seno shrnuto (do kupek) a odvezeno do seníku, při skladování sena pod širým nebem je ze sena (nebo i ze slámy) vytvořen stoh.

Druhy sena

Seno z první, druhé či třetí seče má odlišné vlastnosti. Seno z druhé seče je označováno jako otava; ta má díky menším stonkům jemnou strukturu.

Skladování sena

Klasický balík sena.

Správně usušené seno, by se mělo skladovat v zakrytých budovách k tomu určených, do kterých nezatéká. Tradiční budova ve které se seno skladuje se jmenuje stodola. Seno se zde nejčastěji skladuje volně. Přiváží se ve zběrných vozech a fukarem (velkovýroba) nebo ručně (malovýroba) se uskladňuje na pernách. Často i v případě využití fukaru je nutná manuální práce s vidlemi. Proces uskladňování sena je velmi náročný, protože osoby pracující na seníku jsou vystaveny extrémní prašnosti. Tento proces se nazývá metání. V moderním zemědělství je seno většinou stlačeno do balíků. Obvykle jsou používány malé hranaté balíky s rozměry kolem 50 × 60 × 60cm nebo větší přes 100 kg těžké kulaté či hranaté balíky.

Zrání sena

Seno jako krmivo

George W. Ackerman: Vykládání sena, Washington, 1925

Krmná hodnota sena odpovídá přibližně slámě. Seno obsahuje významné množství karotenu, vitamínů skupiny B, vitamín D a vitamín E. Při zkrmování sena je nutné, aby bylo suché, nepřevlhlé a zralé. Jinak způsobuje zažívací poruchy. Běžné dávky klasického travního nebo jetelotravního sena jsou:

  • dojnice (5-15 kg)
  • telata (0,5–3 kg)
  • mladý skot (3–6 kg)
  • koně (7–12 kg)
  • ovce (0,5–1,5 kg)

Nejcenější je seno leguminóz, nejhorší pastevních porostů a zamokřených půd. Kvalita sena nezávisí jen na jeho druhu a kvalitě zpracování, ale také na schopnosti jeho strávení daným zvířetem. Tato schopnost se liší plemeno od plemena, ale nejvýraznější rozdíl je mezi plemeny kulturními a primitivními.

Senné moučky

Často se využívají i senné moučky. Ty se přidávají do krmných směsí. Seno se na senné moučky suší v umělých podmínkách.

Literatura

  • BLÁHA, Jan. Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha : Vysoká škola zemědělská v Praze, 1986. str. 70-71.