Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Makrela obecná
Z Multimediaexpo.cz
m (Nahrazení textu) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 13. 3. 2014, 12:03
Makrela obecná (Scomber scombrus Linné, 1758) je dravá mořská ryba z čeledi makrelovitých.
Popis
Dosahuje velikosti až 45 cm. Makrela obecná je rychle plovoucí dravá ryba s malou, hluboce vykrojenou ocasní ploutví, se dvěma hřbetními ploutvemi a s přídavnými ploutvičkami za druhou hřbetní a za řitní ploutví.
Přestože nežije v hlubinách, nemá dokonale vyvinutý plovací měchýř. Aby se neutopila, musí být v neustálém pohybu, zato může lovit v různých hloubkách.
Mnoho ryb, jako jsou sledi, makrely a platýzové, plavou ke tření do velkých vzdáleností, tam, kde jsou podmínky pro mladé rybičky nejvýhodnější. Vzestup průměrné roční teploty na severní polokouli od konce 10. století způsobil, že makrely, které vyžadují mírně vyšší teplotu vod, pronikly až do mořských zálivů východního Finska, a také u Grónska dále v severu, a objevily se i v Bílém moři.
V zimě hejna makrel přezimují v hlubších vodách.
Makrela má jemné zoubky, kterými loví svoji potravu.
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v mase makrely.[1]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 56 - 74 | Na | 63 | vitamin C | stopy |
bílkoviny | g/100 g | 18,7 | K | 290 | vitamin D | 0,0082 |
tuky | g/100 g | 6 - 23 | Ca | 11 | vitamin E | 0,43 |
cukry | g/100 g | 0 | Mg | 24 | vitamin B6 | 0,41 |
celkový dusík | g/100 g | 2,99 | P | 200 | vitamin B12 | 0,008 |
vláknina | g/100 g | 0 | Fe | 0,8 | karoten | stopy |
mastné kyseliny | g/100 g | 14,5 | Cu | 0,08 | thiamin | 0,14 |
cholesterol | mg/100 g | 44 | Zn | 0,6 | riboflavin | 0,29 |
Se | mg/100 g | 0,030 | I | 0,14 | niacin | 8,6 |
energie | kJ/100 g | 914 | Mn | 0,02 | Cl | 82 |
Reference
- ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |