V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Kyselina jablečná

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)

Verze z 21. 4. 2011, 14:32


Kyselina jablečná je trpce chutnající dikarboxylová kyselina, která se vyskytuje v mnoha trpkých nebo kyselých pokrmech. Její anion se nazývá malát a je článkem v citrátovém cyklu. Kyselina jablečná je přítomna v jablkách a příspívá ke kyselé chuti zelených jablek. Kyselina jablečná také může způsobovat trpkou chuť vína, i když její množství v ovoci klesá s jeho zralostí. Pokud je přidávaná do potravin, označuje se jako E 296. pK1 = 3,46, pK2 = 5,21

Účastní se citrátového cyklu. Vzniká z fumarátu pomocí fumarázy, na oxalacetát je oxidován malátdehydrogenázou.